MillaJaakkola

Miksi kannabis on feministinen kysymys?

  • Miksi kannabis on feministinen kysymys?

Väitän, että kannabiksen laillistaminen ja lääkekannabikseen suhtautuminen ovat ehdottomasti intersektionaalisen feminismin ääneen lausuttujen periaatteiden mukaisia kysymyksiä.

 

Miksikö?

  1. Ableismi. Joillakuilla kannabis antaa parhaan hoitovasteen tunnetuista lääkkeistä, joita tiettyihin sairauksiin on olemassa. Lääkettä tarvitsevan kohteleminen rikollisena tai reseptin epääminen asettavat henkilön epäoikeudenmukaisesti eriarvoiseen asemaan terveydentilan perusteella.
  2. Tilan antaminen kokijalle. Yksilön on saatava äänensä kuuluviin siinä, minkälaista hänen elämänsä eläminen on, vaikka ulkopuoliset suhtautuisivat vähätellen, paheksuen tai jopa leimaisivat valehtelijaksi.
  3. "Gaslightning". Liittyy yllä olevaan: yksilön todellisuuden uudelleen kirjoittaminen niin, ettei se enää muistuta yksilön alkuperäistä, omakohtaista kokemusta lainkaan. Kannabiksen väitetään passivoivan ja tekevän riippuvaiseksi, mikä on hirvittävän loukkaavaa kaikkia aktiivisia, vastuullisesti käyttäviä kohtaan.
  4. Yksilön oikeus valitsemaansa elämäntapaan. Täsmälleen sama koskee esimerkiksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä. Sellaisia tekoja, jotka eivät kohdistu suoraan kenenkään toisen yksilön oikeuksia ja vapauksia vastaan, ei pidä säätää rangaistavaksi.
  5. Vähemmistön syrjintä. Kannabiksen käyttäjät ovat yhteiskunnassa vähemmistö, joka ei pahemmin pidä meteliä itsestään, sillä pelkkä tieto käyttämisestä saattaa aiheuttaa opiskelu- tai työpaikan menettämisen tai jopa ihmissuhteiden katkeamisia, vaikka mikään muu käyttäjän käytöksessä tai olemuksessa ei antaisi siihen syytä. Käyttäjiä työnnetään aktiivisesti syrjään yhteiskunnasta samaan tapaan kuin esimerkiksi transsukupuolisia.
  6. Halventava kielenkäyttö, ns. slurrit. Kannabiksen käyttäjistä on valitettavan hyväksyttyä käyttää esim. lehtikirjoituksissa vähätteleviä ja halveksivia ilmauksia, kuten "pössyttelijä" tai "huumepöllyssä".
  7. Toiseuttaminen. Kannabiksen, kuten muidenkin laittomien huumeiden, käyttäjä on usein tapana nähdä ensisijaisesti käytön kautta. Tällä saadaan käyttäjät vaikuttamaan vieraalta ja käsittämättömältä ryhmältä, jonka asemaan ei tarvitse asettua. Maahanmuuttajiin ja turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan monesti samalla tavalla.

Toivon feministien ottavan aktiivisesti kantaa tähän kysymykseen. Mitään käytännön kannalta tärkeää syytä syrjinnän ja syrjäyttämisen jatkamiselle ei ole.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat