MillaJaakkola

TISSIT

Mitä yhteistä on suomalaisnaisen t-paidalla ja iranilaisnaisen hijab-huivilla?
- Kummankin riisuminen julkisella paikalla, ilman että alla on toista vastaavaa vaatekappaletta, aiheuttaa moraalista närkästystä.

Maaliskuussa 2015 löysimme makuuhuoneestamme hometta. Se oli niin laajalle levinnyt, että se oli kasvanut makuuhuoneen mattoon, ja huomasimme sen sänkyä siirtäessä. Tyhmiä kun olimme, emme tajunneet heti juosta koko asunnosta karkuun, vaan mies kävi viemässä ylimääräistä karvoitusta keränneen maton roskikseen. Kannoimme maton yhdessä ulko-ovelle saakka, ja siinä kohtaa tajusin, ettei mun olekaan lupa mennä ulos, vaikka miehelle se on sallittua.

Meillä kummallakin oli samanlainen vaatetus: farkut jalassa, yläruumis paljaana. Olin jotenkin naiivisti kuvitellut Suomen olevan tasa-arvoinen, mitä tulee käytännön kannalta mitättömiin, moralistisiin seikkoihin. Siinä tuulikaapissa seistessä tajusin kuitenkin kirkkaasti olevani aivan eri asemassa kuin mies. Mikään konkreettinen, tekninen seikka ei minua estänyt menemästä pihalle täsmälleen samoissa vaatteissa kuin puoliso, mutten pystynyt ylittämään sitä (potentiaalista) tuomitsemista naapureilta, joka olisi seurannut taloyhtiön pihalla "melkein alasti" kekkuloinnista.

Tunsin itseni nöyryytetyksi.

Julkisilla paikoilla imettämistä koskevissa nettikeskusteluissa näkee usein argumentin, jonka mukaan tissin näkyminen on "kuvottavaa". Ravintolan pöydässä imettävä nainen aiheuttaa muille asiakkaille "ruokahalun menetyksen". Olen nähnyt ilmaisuja "yököttävä, suonikas tissi" ja "on vastenmielistä jos ajattelen jotain navan päällä roikkuvia palleroita". Nämä kommentit tulevat yhtä usein naisilta kuin miehiltäkin.

Minä itse olisin valmis sallimaan paljastelun lähes täyteen nudismiin saakka: alapää paljaana ei saa ainakaan istua yhteisillä paikoilla, koska se levittää likaa ja bakteereita, mutta yläruumiin näkymistä vastaan en keksi ainuttakaan käytännöllistä perustelua. Kummankaan sukupuolen rintarauhaset eivät normaalisti eritä mitään sellaista, mikä aiheuttaisi tartunta- tms. riskiä kenellekään. Niistä ei myöskään tuprahtele hajusteita, jotka saisivat allergisilla aikaan migreeniä ja astmakohtauksia. Ainoaksi perusteluksi siis jää "me tässä kulttuurissa olemme tottuneet tähän käsitykseen niin täysin, ettemme enää hahmota sitä opituksi ajatusmalliksi". Meidät on yksinkertaisesti aivopesty uskomaan, että tissien näkymisessä on jotain väärää.

Esimerkiksi ottamassani Iranissa, samoin kuin monissa muissa muslimiyhteisöissä (suuressa ja pienessä mittakaavassa, muttei onneksi kaikissa), on sosiaalinen paine hiusten peittämiseen. Se voi tuntua länsimaiden kasvatista omituiselta ja väärältä, mutta perimmäiseltä logiikaltaan se ei eroa millään tavalla tissien peittämisen pakosta. Yhteisön edustajat on aivopesty (tai he ovat aivopesseet toinen toisensa) uskomaan vakaasti, että naisen kehon osan X näkyminen julkisella paikalla on väärin. Eri yhteisöt vetävät rajan eri kohtaan: jotkut hiuksiin, jotkut rintoihin, jotkut sukuelimiin. Joissakin kulttuureissa on niin itsestään selvää, että nännit näkyvät sukupuolesta riippumatta, ettei siellä osata kiihottua tai häiriintyä asiasta. Aiemmin Euroopassakin oli siveetöntä paljastella nilkkoja.

Mikään näistä rajoituksista ei ole perusteltavissa jollain konkreettisella haitalla, jonka ruumiinosan X näkyminen voisi aiheuttaa, mutta vaatetuksen keventäminen "siveettömäksi" voi teoriassa joskus estää lämpöhalvauksen.

En missään tapauksessa vaadi, että kenenkään olisi pakko paljastella kehoaan jos se tuntuu epämukavalta. Haluan sen olevan jokaisen yksilön ikioma valinta, eikä yhteisön sanelema pakko - mihinkään suuntaan. EI huivipakolle, EI huivikiellolle, EI paitapakolle, EI paitakiellolle.

Jos joku ei halua nähdä toisen rintoja, hiuksia tai nilkkoja, katsokoon itse muualle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Hannu Töyri

Valehtelet. Tiedät varsin hyvin, että islamilaisten maiden naisten oikeudet ovat rajoitetumpia kuin länsimaissa. Meillä on länsimaissa kehittyneempi kulttuuri ja me olemme ihmisinä kehittyneempiä. Itse en koe lapsen rintaruokintaa mitenkään vastenmielisenä ja sain kokeilla sitä mm. viime kesänä useamman kerran. Suomessa viranomaiset suhtautuvat vähäpukeisuuteen ankarammin kuin tavalliset kansalaiset keskimäärin.
Monissa paikoin islamilaisissa maissa nainen vietäisiin kivitettäväksi, kuten on tapahtunut ja tapahtuu. Olen itse nähyt kun islamilaisesta maasta tänne tullut mies alkaa huutamaan suomalaiselle tuntemattomalle naiselle vähäpukeisuuden vuoksi. Naisten oikeudet ovat universaaleja.
Itse en ole koskaan törmännyt tuohon mainitsemaasi rintaruokinnan suhteen kielteiseen reaktioon. Olen pääkaupunkiseudulta ja äärikristityt voivat hyvinkin suhtautua asiaan kielteisemmin.

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola

Totta kai tiedän, että muslimienemmistöisissä maissa naisten oikeudet tuppaavat olemaan huomattavan vähäiset verrattuna Suomeen. Puhuin kuitenkin siitä logiikasta, jolla juuri naisia vaaditaan piilottelemaan kehoaan, enkä mistään muusta yhteiskunnallisesta ongelmasta.

Ihmisinä olemme ihan yhtä pitkällä evoluutiossa täällä ja siellä, ainakin biologisesti. Näen kyllä hyvin, että em. maissa on monesti sellaisia kulttuurisia käytäntöjä, jotka me olemme onneksi jättäneet keskiajalle.

Suomalaisesta kulttuurista - luojan kiitos - puuttuu se käsitys, että ihmisen saisi kivittää moralistisista syistä. Meillä todellakin on asiat paremmin. Näen tällä meidän kulttuurilla paljon suuremmat mahdollisuudet päästä eroon viimeisesistäkin sukupuoleen perustuvista pukeutumissäännöistä, kuin islamilaisilla mailla.

Mä olen joka tapauksessa nyt törmännyt niin uskomattoman monesti tähän "sykkivä suonikas tissi julkisella paikalla, siveetöntä, yök", etten pysty enää epäilemään tämän olevan todellinen ilmiö. Halusin joskus uskoa kyseessä olevan vain muutaman häiriintyneen yksilön, ja sittemmin olen pettynyt pahasti.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kuinkahan moni mies olisi oikeasti pahoillaan jos kesäinen Espa tai terassit olisi puolillaan yläosatonta naiskauneutta? Itseäni ei kyllä pätkääkään haittaisi.

Paidattomia miehiä kesäisessä kaupunkikuvassa on toki lupa paheksua, etenkin jos ovatkin kehdanneet päästää mahansa ja miestissinsä kasvamaan muiden kiusaksi.

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola

Mun mielestä kenenkään kehon ulkonäköä ei ole OK paheksua, ellei siihen liity jotain itse aiheutettua juttua, joka kantaa yleisesti tunnettua merkitystä - esimerkkinä vaikka natsilipputatuointi. Millä tavalla mun, tai kenenkään, elämään voi oikeasti vaikuttaa, jos mies/nainen/kuka vaan on yhtään missään yläkroppa paljaana?

Mut hyvä juttu, ettet laittaisi pahaksesi paidattomia naisia. Toivoisin että useampi ajattelisi noin, ja ulottaisi ajattelun kaikkiin ihmisiin sukupuolesta riippumatta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Viimeinen kappale oli vahvasti sarkastinen ja tarkoitus oli alleviivata, että myös miehet kohtaavat pahennusta yläosattomuudestaan julkisella paikalla. Minustakin tämän pitäisi olla jokaisen oma asia mutta tietyt pukeutumiskoodit eivät välttämättä ja aina tarkoita alistamista vaan tapakulttuuria.

Itse en hengaisi paidatta kaupungissa, baareissa, stockalla tai sporassa vaikka uimarannalla, veneellä ja omassa pihassani sitä mielelläni kesällä teenkin. Ihan vastaavasti en menisi farkkushortseissa pukujuhliin tai työtapaamiseen ja olisi todella merkillistä jos neukkarissa powerpointrallia pitävä tai messuesittelijänä toimiva nainen olisi ilman paitaa. En kuitenkaan koe, että olisin alistettu tai että minun pitäisi jotenkin hävetä tai tuntea itseni nöyryytetyksi.

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola Vastaus kommenttiin #5

Ach. Sarkasmia. Luin liian tiukkapipoisella asenteella, my bad.

Paidaton nainen neukkarissa tai messuilla kuulostaa suorastaan unelta. Mä olen välillä nähnyt unia missä olen yhtäkkiä julkisella paikalla rinnat paljaana, eikä ketään kiinnosta tippaakaan. Olen joka kerta äärimmäisen ilahtunut ja helpottunut.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olet täsmälleen oikeassa. Moraalinen pukeutumissäännöstömme ei ole sukupuolineutraali eikä tasa-arvoinenkaan.

Olen Salosen kanssa samaa mieltä siinä, ettei rinnat paljaina kuljeksivat naiset itseäni yhtään haittaisi - päinvastoin. Mutta olen kohtalaisen varma, että vaimoni häiriintyisi havaitessaan oman katseeni harhautuvan hänen silmistään ohi kuljeksiviin paidattomiin naisiin. Naisen logiikalla hän kohdistaisi syytöksensä minun käytöksestäni tuota naista kohtaan eikä minua.

Mutta edelleen olet oikeassa myös siinä, että jos näkisimme jatkuvasti ylävartalo paljaana kulkevia miehiä ja naisia, ketään ei lopulta kiinnostaisi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"...ketään ei lopulta kiinnostaisi"

Jos on Desmond Morrisia uskominen niin kyllä kiinnostaisi. Hänen mukaansahan rinnat ovat sukupuolisignaali joka ihmiseläimellä on kehittynyt pystyasennon myötä. Muilla eläinlajeilla ei vastaavaa ilmiötä esiinny. Tosin sukupuolisignaaleja voivat olla vaikka huulet ja parta, joten mitekään itsestään selvää näiden peittäminen ei ole.

On olemassa sanonta "yleinen kuin tissi Afrikassa". En tiedä mutta arvaan että myös kulttuureissa joissa naisilla on tavanomaista kulkea rinnat paljaana, miehet tuntevat kiinnostusta naisten rintoja kohtaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olet, Janne, varmasti oikeassa. En usko oman kiinnostukseni vähenevän kovinkaan paljoa. Tarvittaisiin todella paljon paljaita tissejä ja kovin paljon enemmän aikaa.

Itse ajattelin, josko seuraavat sukupolvet kehittyisivät.

Toimituksen poiminnat