MillaJaakkola

Keskenkasvuinen talousjärjestelmämme

Kapitalistinen talousjärjestelmämme kannustaa mainostamaan. Koska jokainen yrittää saada tuotteensa kaupaksi, kansalainen törmää jatkuvasti kaupallisiin ilmoituksiin joka puolella: internet-sivustoilla, spämminä sähköpostissa, paperina postilaatikossa, katulampuissa, tienvarren jättimäisissä mainostauluissa, bussien ikkunoihin teipattuna, eri kokoisissa näytöissä kaupunkien katukuvassa, televisiossa, radiossa, lehtien sisäsivuilla... Palveluiden ja tavaroiden tuottajien keskinäinen kilpailu on synnyttänyt mammuttimaisen teollisuudenalan, jonka ainut tarkoitus on luoda meille aina uusia tarpeita ja haluja, jotta kuluttaisimme aina vain lisää.

Mainostaminen syö massiivisia määriä sähköä, paperia ja muita konkreettisia resursseja. Siihen suhteutettuna ihmisten syyllistäminen esimerkiksi valojen päälle jättämisestä tai lämmitetyissä halleissa (kuten uimahallit ja leffateatterit) tapahtuvista harrastuksista on paitsi lillukanvarsien parissa näpertelyä, myös huomion ohjaamista pois olennaisesta: koko talousjärjestelmämme kärsii kannustinongelmiin liittyvistä valuvioista, jotka on mahdollista korjata vain paremmalla talousmallilla.

Kapitalismi on tähän saakka hillinnyt sotia ainakin niin kutsutussa läntisessä maailmassa, mutta se vuotaa ja pahasti. Se mahdollistaa yhden kahmia itselleen suurimman osan yhteisestä kakusta talousteoreettisilla tekosyillä, ja lisäksi se rohkaisee ihmisiä tuhlaamaan fyysisen maailman resursseja holtittomasti, jos sillä vain voi suurentaa omaa kakkuviipalettaan. Koska kuitenkin olemme aikuisia ihmisiä, meidän tulisi kyetä neuvottelemaan rauhanomaisesti fiksummista toimintatavoista. Meidän pitäisi pystyä ottamaan vastuuta toimintamme vaikutuksesta kokonaisuuteen, eikä uskotella sen riittävän "vastuullisuudeksi", että huolehtii omasta navastaan.

"Kommunismin" mörkö on pitkään estänyt meitä kehittelemästä yhteisöllisempiä rakenteita. Kuitenkaan määritelmän mukaista kommunismia ei ole koskaan toteutettu missään, vaan kyse on aina ollut enemmän tai vähemmän perinteisestä diktatuurista uudella nimellä. Kommunismia sanakirjamääritelmän mukaan on tuskin mahdollista saada aikaiseksi pakottamalla. Riippumatta siitä, minkälaisiin ratkaisuihin lopulta päädymme, yhteiskunnan on oltava vapaaehtoisten kansalaisten yhteisymmärryksessä pyörittämä koneisto.  Jos haluamme sen koneiston perustan - kouriintuntuvan maapallomme - pitävän jatkossakin yllä elämää, meidän on pakko ottaa vastuu yhdessä omiin käsiimme.

Internetin avulla tämä on onneksi mahdollista. Nyt tehdän tää oikeasti, jooko?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kaksi asiaa. Ensinnäkin se, miten kapitalistinen talousjärjestelmä oikeasti toimii ja toiseksi se, miten kapitalistien omistama media esittää sen (ja kommunismin) toimivan.

On totta, että maapallon elinkelpoisuuden säilyttäminen on mahdotonta kapitalismin vallitessa. Kirjoitin tästä aikanaan blogissani Maapallon elinkelpoisuuden säilyttäminen edellyttää sosialismiin siirtymistä

Tuossa kirjoituksessani mainitsin autonvalmistajien päästöväärennökset. Sittemmin on tullut ilmi myös esimerkiksi teräksenvalmistajien lujuuslaskelmien väärennökset. Jokainen älykäs ihminen, joka ei syystä tai toisesta ole sitoutunut kapitalismin puolustamiseen, näkee mistä on kyse.

Toinen seikka on kapitalistien omistaman valtamedian harjoittama aivopesu.

Annetaan ensiksi puheenvuoro Noam Chomskylle:

Noam Chomsky - Manufacturing Consent

Seuraavaksi kannattaa lukea siitä, miksi noiden samojen kapitalistien omistama media mustamaalaa Pohjois-Koreaa:

Miksi media valehtelee Pohjois-Koreasta?

Ja lopuksi erittäin tärkeä asia. Miksi piittaisit p*skaakaan Pohjois-Koreasta? Meidän oman yhteiskuntamme kapitalistinen media on aivopessyt sinut olemaan piittaamatta siitä. Koeta ymmärtää tämä. Jos onnistut, niin lupaan, että tulet tuntemaan olosi melko yksinäiseksi yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Toimituksen poiminnat