MillaJaakkola

Hyi häpeä, Päihdelinkki!!

Netissä tuli vastaan linkki, jossa Suomen arvovaltaisin taho riippuvuus- ja päihdekysymyksissä, A-klinikkasäätiö, kertoilee kannabiksen vaikutuksesta uskomattoman alentavalla tavalla:

https://www.paihdelinkki.fi/fi/oma-apu/huumeet-ja-laakkeet/opas-kannabik...

Kirjoitus on kerta kaikkiaan ala-arvoinen oksennus, jossa kannabiksen käyttäjien arviointikyky julistetaan tuhoutuneeksi. Soppaan on onnistuttu sekoittamaan hatusta vedetty psykologinen käsite "kannabismalli", jonka alle niputetaan kaikki perustelut toisenlaisen päihdepolitiikan puolesta. Tästä kysymyksestä siis voi ilmeisesti olla vain yhtä mieltä, jos on terve eikä pilannut aivojaan kannabiksella?

Joitakin lainauksia:

 • Kannabiksen pitkäaikaisen ja säännöllisen käytön seurauksena normaalitilasi muuttuu hiljalleen ja huomaamattasi. Mielentilaasi alkavat luonnehtia ajatuksettomuus, ajattelemattomuus, passiivisuus, laiskuus, joustamattomuus ja henkinen jäykkyys.

En tunnista tästä itseäni. Kaukana siitä. Väitän, että osaan arvioida persoonaani ja olemustani erittäin hyvin. Oletan myös, että kaikki läheiseni ja tuttavani - joille olen tarkoituksella täysin avoin siitä mitä käytän - ovat suunnilleen arvostelukykyisiä ihmisiä. Tästä aiheesta on monta keskustelua käyty, kun joku konstaapeli tai päihdevalestaja jälleen kerran kertoilee kannabiksen tekevän ihmisistä vihanneksia. Usein kuultu kommentti on "susta ei kyllä saa passiivista tekemälläkään".

Mutta ehkä olen vain niin sekaisin, etten tajua edes läheisteni reaktioita oikein?!
 

 • Kannabis haittaa sellaisia ajatustoimintoja, joiden avulla arvioisit tai kyseenalaistaisit tekemisiäsi, ja muuttaisit käyttäytymistäsi.

Tämä on kyllä tyhjentävä argumentti. Mitä voin vastata, jos kannabis on rikkonut arviointikykyni ja tehnyt minusta oikeustoimikelvottoman, ajattelukyvyttömän tollon?

Henkilökohtaisesti koen tämän äärimmäisen loukkaavana, mutta hei, ehkä sekin tunne johtuu vain kannabiksen kemiallisesta vaikutuksesta.
 

 • Kannabiksen käyttäjän aivot ottavat vähitellen käyttöön ajattelu- ja havaintotoimintojen kannabismallin. Se on suodatin, joka seuloo tietoisuudesta pois kannabiksen käyttöön liittyvät kielteiset tosiasiat.

Mikään muu psykologian tuntemus maailmassa ei tue tätä käsitystä. Käyttäjä siis pystyy varsin mainiosti arvioimaan esim. ruokavalionsa vaikutusta, kulutustottumuksiaan, liikuntaharrastuksiaan jne. mutta hänelle maagisesti ilmestyy sokea piste juuri kannabiksen käytön kohdalle?

Missään tapauksessahan kyse ei voi olla siitä, että käyttäjä olisi vain oman kokemuksen vuoksi huomannut, että kannabis aiheuttaa hyvin vähän negatiivisia asioita. Sitä paitsi niistä olemassa olevista haitoista kyllä puhutaan avoimesti käyttäjien kesken. Me emme vain tunnusta niitä propagandan vuoksi keksittyjä "haittoja".

 

 • Kannabismalli on kuin uusi identiteetti. Se syntyy, koska kannabis vaikuttaa aivojen kemiaan pitkäkestoisesti. Kannabiksen käyttäjät kokevat tästä kemiallisesta syystä ajattelevansa maailmasta samalla tavoin. Siis: aivotoimintojen kemiallinen muuttuminen ja samoin kokevien käyttäjien yhteenkuuluvaisuuden tunne yhdessä kehittävät ja voimistavat reagointitapoja, jotka ylläpitävät kannabiksen käyttöä. Näitä vakiovastauksia kutsutaan kannabismalliin kuuluviksi normaalireaktioiksi .

Samanlaisesta myrkytyksestä kärsivät siis saavat täsmälleen samanlaisia harhoja, jotka ilmenevät käytännössä poliittisina argumentteina. Kuinka herttainen tapa ampua alas poliittisia vastustajia. Puhujana taho, joka saa valtiolta rahaa sitä enemmän, mitä pelottavammalta huumeet kuulostavat.

Kannattanee uskoa pukkia, joka kertoo kaalimaalla käyneen varkaita kenenkään huomaamatta.

 

Seuraavaksi tulee esimerkkejä "kannabismallin normireaktioista". Osa on puhtaasti olkiukkoja, osa täysin päteviä argumentteja. Vastapuolen halveksunta ja näkemysten aliarviointi saavuttavat tässä eeppiset mittasuhteet:

 • Kaikki polttavat kannabista.

Kuka näin väittää?

 • Voin lopettaa, koska vain haluan. En kuitenkaan tee sitä juuri nyt.

Miksi pitäisi lopettaa? Siksikö, että saa todistella jollekulle pystyvänsä siihen?

Henkilökohtaisesti olen monta kertaa pitänyt pitkiä taukoja käytössä. Koskaan en ole kokenut tätä ongelmalliseksi. Lopetan silloin, kun minusta siltä tuntuu, ja käytän kun huvittaa. Tähän mennessä kukaan ei ole pystynyt osoittamaan tähän sisältyviä käytännön elämän ongelmia, vaikka lastensuojelua myöten on asiaa ruodittu.

 • Minun kannabiksen käyttöni ei ole ongelma. Ydinvoima on ongelma.

Tässä yritetään saada käyttäjät vaikuttamaan naurettavilta. Tyylipuhdas olkiukko.

 • Alkoholi on sallittua ja se on paljon myrkyllisempää.

Tämä nyt vaan on fakta.

 • Kannabis on luonnontuote.

Niin on. Se on kasvi, jota on ihan oikeasti käytetty tuhansia vuosia. Se ei ole särkenyt yhteiskuntia, aiheuttanut perheväkivaltaa eikä koskaan tappanut ketään. Sen vaikutuksista on tämän ikiaikaisen ihmiskokeen ansiosta megalomaaninen määrä kokemuksia, jotka eivät tue tätä "kannabismalli"-hypoteesia.

 • Tulen luovaksi ja taiteelliseksi ja siksi voin jatkaa kannabiksen käyttöä.

Kyllä, kannabis poistaa mentaalisia esteitä taiteen tekemiseltä. Se saa olon inspiroituneeksi, jolloin luova, aktiivinen toiminta tuntuu palkitsevalta. Tämä osa väitteestä on totta.

"SIKSI voin jatkaa käyttöä" sen sijaan on hevonpaskaa. Jatkan käyttöä, koska haluan, ja koska siitä ei ole mitään vahinkoa kenellekään. Vaikka alkuperäinen syy käyttöön olisi taiteen tekeminen, se ei ole mikään puolustus. Ei ole mitään syytä puolustautua, kun ei tee mitään väärää.

 • Tunnen monia kannabiksen käyttäjiä, jotka ovat sellaisia kuin kuvailtiin, mutta minä en ole sellainen - olen ainutlaatuinen ja immuuni kielteisille vaikutuksille.

Minä en tunne ainuttakaan käyttäjää, joka olisi sellainen kuin kuvailtiin.

Ajatusviivan jälkeinen osa väitteestä on jälleen loukkaava olkiukko, jonka tarkoitus on saada käyttäjä vaikuttamaan typerältä.

 • Toimin parhaiten ollessani sopivan päihtynyt.

Minä en ole kannabiksesta koskaan päihtynyt. Toimin kuitenkin parhaiten ollessani oikealla tavalla lääkitty. Terveisin ADHD-ihminen ja ihotautipotilas, joka saa molempiin vaivoihin ganjasta apua.

 • Minulla on puute, joka on kompensoitava kannabiksella.

Kyllä, lääkekäyttäjällä on puute (esim. kipu, kutina, pahoinvointi, spastisuus, unettomuus jne.) terveydessään, ja tätä on kompensoitava lääkitsemällä tavalla joka toimii. Samalla tavalla migreenipotilaalla on "puute", jota on "kompensoitava" Sumatriptanilla.

--
Hyvä A-klinikkasäätiö, te suhtaudutte järkyttävän alentuvasti meihin käyttäjiin. Me olemme keskimäärin aivan täysipäisiä, aikuisia ihmisiä, jotka hoitavat elämänsä ja asiansa kuten kuka tahansa. Te pyritte nyt infantilisoimaan meitä, enkä missään tapauksessa hyväksy tätä. Jos sieltä minkäänlaista vastuullisuutta löytyy, niin odotan todellakin julkista anteeksipyyntöä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tuo on todella ala-arvoinen sivusto, johon on upotettu myös veromaksajien rahaa. Moraalitonta. Tuollaiset huuhaa sivustot eivät kestä tarkastelua.

Meillä on monta "valistus" porukkaa, jotka saavat käyttöönsä veronmaksajien rahoja ja sitten he kertovat suoranaisia valheita ja jakavat tietoja jotka eivät kestä päivän valoa. Esim Irti huumeista Ry.

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola

Pahintahan tuossa on ne konkreettiset vahingot, joita tällaisten harhaluulojen vuoksi aiheutetaan. Mekin tutustuttiin siihen kesällä, kun hysteerinen sossu vei lapset kiireelliseen sijoitukseen. Mitään todellista syytä ei ollut - ei väkivaltatilannetta, ei sekavia vanhempia, ei mitään. Vain se, että sossu sai tietää meidän ylipäätään polttavan pilveä.

A-klinikkasäätiö on myös se taho, joka arvioi lastensuojeluun joutuneiden vanhempien päihteiden käyttöä. Jos siellä elää tällaisia yksisarvistason satuja täytenä totena, se vaarantaa lastensuojelun asiakkaina olevien lasten oikeusturvan vakavasti.

Pekka Iiskonmaki

Nehän on lähes kaikki entisiä dokuja ja nistejä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Puhut siis Irti huumeista Ry:n porukasta. :)

Meidän ex-johtaja on perustanut uuden tukiryhmän. :)

Joka kertoo totuuksia entiseen malliin. Eli kannabis on kaiken pahan alku.

"Riippuvuus on aina valinta" Kertoo Jukka Riipinen, tosin jutusta käy ilmi että heidän lapsien ongelmat on alkanut jo ennen kannabista.

https://www.aamulehti.fi/hyvaelama/vaaraton-kannab...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kannattaa tutustua Nuortenlinkkiin myös. Näin ei valisteta, tämäkin kai saa rahoitusta veronmaksajien rahoista.

https://nuortenlinkki.fi/tietopiste/pikatieto/kann...

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola

Vilkaisin vain nopeasti, ja siinäkin sattui silmiin asiavirhe: kannabis ei todellakaan nosta verenpainetta, vaan laskee sitä merkittävästi. Sain verenpainemittarin toissa jouluna lahjaksi, ja voin kertoa, että tätä on useammalta henkilöltä tutkittu ihan kuriositeettina.

Käyttäjän AaroJuhanaKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Minusta näyttää siltä, että Päihdelinkki olisi yhdistänyt päihdevalistukseen poliittista propagandaa voimassa olevan kannabiskieltolain puolesta. Arvelen, että huumevalistus toimisi paremmin jos siihen ei sekoitettaisi poliittista propagandaa. Se, että tiedotetaan siitä mikä on laitonta tai laillista ja vaaditaan noudattamaan lakia ei kuitenkaan välttämättä ole kannanotto lakien voimassaolon puolesta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kannabiksen kieltolakihan on vain poliittinen päätös, se ei perustu mihinkään tutkittuun tietoon.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Presidentinvaaleissa on ohitettu täysin kannabis ja päihteet. Aika erikoista koska onhan presidentillä paljon vaikutusvaltaa päihdeasioihin.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Arvojohtajana kyllä muuten ei. Enemmän minua kiinnostaisi tietää kansanedustajien ja puolueiden kantoja. Olen jopa laittanut sähköpostia asiasta. Muutamia vastauksia tullut.
Muutama onneton vastaus, kiitos viestistäsi. Muutama ihan kunnonkin vastaus on saapunut minulle, heitä arvostan vaikka en ehkä heidän poliittisia arvoja jaa.

Pekka Iiskonmaki

#9
Valtiolla on huumekaupan monopoli valtavilla sanktiolla.

Käyttäjän RosaWarski kuva
Rosa Warski

Olen kurkkuani myöten täynnä tätä modernia kieltolakia.

Miksei voida hyväksyä, että aineen kuin aineen kohdalla osa ihmisistä kykenee vastuulliseen käyttöön, osa ei?
Täytyykö jokaisen aineen kohdalla tapella erikseen oikeus itsemääräämisoikeuteen?

Eikö vastuullisempi päihdetyö koskisi aineen haittoja ja hyötyjä, sekä niiden kohdistumista yksilölliseen tilanteeseen, eikä moralisoimista ja "huume hallitsee aivojasi" -tyylistä paranoiaa ?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Samaa mieltä kanssasi.

Eniten asiaa vastustavat ei edes tiedä mistä puhuvat. Vetoavat mm pään sekoittamiseen, eli puhuvat alkoholista. :)

Pekka Iiskonmaki

#10
Kun on pönttö tarpeeksi sekaisin, niin jonnekin syrjäseudun teollisuushallin kommuuniin asumaan.

Ei ketään kannata väkisin raittiina pitää.

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola

"Pönttö sekaisin" - perus olkiukko, taas kerran.

Miksi pitäisi kadota johonkin teollisuushallikommuuniin? Jospa vain saisimme olla ihan rauhassa, eikä huumehysteerikoiden tarvitsisi aiheuttaa meille vahinkoa?

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Luin itse saman linkin takana olevan artikkelin. Tuo kannabismalli-idea on yhtä "korkealentoista" tarinaa ja ajatuksenjuoksua kuin kunnon "pössyissä" tai psykedeelejä käytettäessä tapahtuva "valaistuminen".
Tiedän että "tajuntaa laajentava" päihteet "luovat ja vapauttavat" ideoita, ajatuksia ja näkökantoja mutta näköjään päihdepolitiikkakin pystyy samaan.

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola

Sillä erotuksella, että se "valaistuminen" tuo yleensä syvää ymmärrystä itsestä ja omasta suhteesta muihin ihmisiin & maailmaan. Tää Päihdelinkin horina lähinnä syventää kuilua "meidän" ja "muiden" välillä: käyttäjän ajatuksia ei voi ymmärtää normaalin ihmisen logiikalla, koska kannabis pakottaa ajattelemaan tietyllä tavalla.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Nuo linkit ovat vain keino hoitaa lisää rahaa toiminnalle. Kuten Torsti Koskinen aikoinaan totesi ei ne takavarikkomäärät merkitse itään, vain pidätykset. Niin tehdään tilastoja suotuisaksi poliisin kannalta. Faktoista viis.

Toimituksen poiminnat