MillaJaakkola

Reilun pelin poliittinen ohjelma

Ihmiskunta on kokeillut aika monta vuosituhatta sellaista mallia, missä harvat käskevät mutta monet tottelevat. Siinä myös harvat rikastuvat vaikka monet tekevät työtä. Useimmat ovat häviäjiä. Elämä ja toimeentulo perustuu jatkuvaan kilpailuun. Jopa köyhät on laitettu kilpailemaan keskenään - lapsiperheet vs. sinkut, kantasuomalaiset vs. maahanmuuttajat.

Yhteistyöllä on kuitenkin mahdollista saada paljon, paljon enemmän aikaan kuin kilpailemalla. Jos jätämme osan porukasta oman onnensa nojaan, emme hyödynnä heidän potentiaaliaan lainkaan. Niinkuin tietokoneessakin multicore-prosessori on paljon yksittäistä suoritinta tehokkaampi, voisi ihmiskuntakin luoda paljon suurempia ja mielikuvituksellisempia juttuja aktivoimalla kaikki.

Toisin kuin nykyhallitus tuntuu kuvittelevan, todellinen aktivointi ei voi perustua pakkoon. Ihminen on lajityypillisesti eläin, joka nauttii suunnattomasti uuden oppimisesta, keksimisestä ja rakentamisesta. Meitä ei ole mitään syytä epäillä haluttomuudesta osallistua. Harva haaveilee hyödyttömän loisen roolista, vaikka tällä hetkellä monenlaiset kannustinloukut ja muut seinät suunnitelmien tiellä ehkäisevät tehokkaasti osallistumista.

Olen kehitellyt joitakin ideoita, jotka tekisivät maailmasta reilumman paikan. Saa kommentoida, ja jos joku keksii jotakin mitä listasta puuttuu, kuulen siitä mielelläni. Varoitan kuitenkin, etten aio ottaa vakavasti vastaperusteluja, jos ne lähtevät siitä ettei jokainen ihminen ole hyvinvoinnin arvoinen.

- perustulo, joka oikeasti riittää elämiseen eikä pakota hakemaan säännöllisesti muita tukia
- kansallinen pankki joka ei rahasta asiakkaillaan
- vuokrakatto / m²
- tasa-arvoinen verotus kaikille tuloille
- katto yhtiöiden liikevaihdolle
- katto yksilöiden kuukausituloille
- sosiaalitoimi, joka kunnioittaa ehdottomasti asiakkaan kokemusta ja itsemääräämisoikeutta niiin pitkälle kuin mahdollista (ei kuitenkaan heitteillejättöön saakka), ja auttaa ihmisiä osallistumaan yhteiskuntaan niin että kumpikin osapuoli voittaa
- sosiaalitoimi myöntäisi lisäksi tarvittaessa taloudellista lisätukea harkinnan mukaan
- lakeja, jotka lähtevät kansalaisten haluista ja tarpeista - jos niiden välillä tulisi ristiriitoja, asian osapuolten tulee voida keskustelemalla pyrkiä sopuratkaisuun
- oikeusseuraamuslaitos, joka ei lähtisi ajatuksesta "syyllisen pitää kärsiä" vaan kehittäisi menetelmiä, jotka oikeasti vähentävät rikoksen uusimisen todennäköisyyttä
- kansalaisaloitepalvelusta edelleen kehitetty sitova kansanäänestysjärjestelmä
- kansallinen infra ja julkiset laitokset, kuten sähköverkko, tieverkosto, posti, terveydenhuolto jne.

Ja täydellisyyttä tavoiteltaessa:

- veroparatiisien tilit julki
- globaalia veropolitiikkaa
- kansainvälinen kryptovaluutta tai useampi, jota hallinnoidaan reilusti & läpinäkyvästi eikä keskuspankeilla ole niihin valtaa.

Jotta maailma olisi kaikille reilu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset