MillaJaakkola

Mitä varten pidämme köyhiä hengissä?

Harvempi suomalainen olisi halukas poistamaan sosiaaliturvan kokonaan. Useimmat meistä kannattavat köyhimpien elämän edellytyksistä huolehtimista, vaikka nämä eivät tekisi töitä. Kuitenkin systeemiä vaivaa kroonisesti kahden vastavoiman välinen taistelu:

- ketään ei saa jättää heitteille

- jokaisen on huolehdittava itse itsestään.

Nämä kaksi ovat tehneet epäpyhän kompromissin, joka ei tyydytä kumpaakaan. Toisaalta vaaditaan kilpailua, toisaalta käsketään huolehtimaan ettei kukaan jää jälkeen. Mikä se sellainen kilpailu on?

Mitä varten siis pidämme köyhiä hengissä? Itse keksin vain kaksi mahdollista motiivia koko touhulle:

- lähimmäisenrakkaus

- tarve ylläpitää orjien reserviä.


Mulle riittää. Me olemme tulleet pisteeseen, jossa on valittava jompi kumpi. Emme pysty kumartamaan kahteen suuntaan, vaan meidän on pakko valita arvomme. Voimme toki edelleen ajatella, että jokaisen olisi tärkeää osallistua yhteisen systeemin pyörittämiseen loisimisen sijaan, mutta toimenpiteet tulisi valita kohdettaan kunnioittaen. Tuskin mikään lisää yhteiskunnasta syrjään jäämisen todennäköisyyttä yhtä paljon kuin kokemus, että yhteiskunta on pelottava, vihamielinen pakkolaitos. Tämä ei varmasti ole tehokasta työvoima-, talous- ja yhteiskuntapolitiikkaa.

Näytetään se valinta vaaleissa. Näytetään se myös joukkorahoittamalla ruokaa jakelevat järjestöt, luomalla vapaaehtoisten verostoja huolehtimaan vanhuksista ja tarjoamaan lastenhoitoapua, järjestämällä ruokapiirejä ja viljelyosuuskuntia - kaikilla mahdollisilla yhteisöllisyyden muodoilla. Valinta on täysin meidän omissa käsissämme.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Toni Rintala

Millaista valintaa vaaleissa suosittelet? Se ei selvinnyt..

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola

Mä olen löytänyt enemmän inhimmillisiä arvoja vasemmalta kuin oikealta. Istuva presidentti kuitenkin on kaikista ehdokkaista ainoa, joka allekirjoitti aktiivimallin kyseenalaistamatta, vaikka olisi voinut palauttaa sen eduskunnan arvioitavaksi.

Suosittelen jokaista ennen kaikkea käyttämään päätään ja selvittämään itse, minkälaiset arvot kutakin ehdokasta ohjaavat. Parempi käyttää omaa päätään kuin uskoa mun tai kenenkään arviota, ja olla skarppina sen suhteen, kenen pussiin ehdokas pelaa.

Toni Rintala

"Istuva presidentti kuitenkin .. allekirjoitti aktiivimallin kyseenalaistamatta,"

Mistä tämän löysit? Uutisten mukaan väitteesi ei ole totta. Niinistö sanoi "JOS".. ja vasemmistohan on suorastaan raivonnut tuota aktiivimallia vastaan.

Vasemmistoako komppaat? Mutta kuitenkin Niinistöä kannatat, joka on melko oikealla!

Ei tästä sun viestistä mitään selvää saa ;)

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola Vastaus kommenttiin #4

Kyllä vain, Sauli Niinistö laittoi allekirjoituksensa hallituksen aktiivimallin alle ja vahvisti näin ollen lain sisällön. Hän olisi voinut ilmoittaa eriävän mielipiteensä ja palauttaa sen uudelleen arvioitavaksi kerran, jonka jälkeen eduskunta olisi voinut tehdä päätöksen hänestä riippumatta. Tämä on ihan lakiin perustuva juttu.

Sauli Niinistö päätti allekirjoittaa lain, ja kun häneltä sitä tv-haastattelussa kysyttiin, hän selitteli että on nyt saanut pöydälleen lain mahdollisia ongelmakohtia koskevan muistion ja aikoo tutustua siihen. Vähän myöhässä.

Mun viestin pointti: mieti kannatatko mielummin lähimmäisenrakkautta ja huolenpitoa, vai pakottamista ja eriarvoisuutta. Katso sitten mitä ehdokkaat sanovat, ja arvioi itse. Kumpaan suuntaan sinä haluaisit maailmaa viedä?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #5

Sinä siis kannatat Saulia siksi, kun hän ehdottomasti kannattaa lakia, jota kaikki muut vastustaa?? Etenkin kaikki vasemmalla olijat. SIlti kerroit olevasi vasemmalla ajatuksinesi, mutta kannatat oikeistolaista Saulia.. hassua.

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola Vastaus kommenttiin #6

En kannata Saulia, päinvastoin. Anyone but.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Vähäosaisten tukemisen paras edellytys ja tae on mahdollisimman hyvä työttömyysaste. Olen ymmärtänyt että se oli hallituksen keskeisin ajatus aktiivimallin takana. Olisiko presidentti Niinistönkin ajattelua ohjannut tällainen tausta.

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola

Tietenkin on hyvä, jos mahdollisimman moni tekee töitä systeemin hyväksi. Aktiivimalli on kuitenkin siihen surkea keino. Ensinnäkään se ei sisällä mitään oikeita aktivoivia toimenpiteitä, ainoastaan yrityksen pelotella työttömät aktiiviseksi. Toiseksi, paras tapa passivoida ihminen on näyttää, että yhteiskunta on vihollinen jonka toimenpiteitä kannattaa vältellä viimeiseen asti.

Mä en halua edes tukea vähäosaisia. Haluan maailman, joka on kaikille niin reilu, ettei ole vähäosaisia tuettavaksi.

Toimituksen poiminnat