MillaJaakkola

Huumeiden käytön salliminen

THL:n tutkijat ovat tuoneet huumausainepoliittiseen keskusteluun kauan odotetun keskustelunavauksen: käytöstä rankaiseminen ei hyödytä ketään mutta aiheuttaa kaikenlaisia ongelmia. Samoilla linjoilla jatkaa tämä Keskustan kaupunginvaltuutettu:
https://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitus/Huumeista-rankaisu-vaik...

Terveydenhuollosta paremmin ymmärtävät tahot ovat siis kertoneet julkisuuteen, että huumeiden käytöstä rankaiseminen on haitallista. Mitäpä tekee poliisi? Kunnioittaako kyseinen laitos näitä oman alansa ammattilaisia? Ei suinkaan:

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201802142200742013_u0.shtml

"Poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi sanoo, että huumausaineiden käyttötilanteissa rikoslaki ja hoitoonohjaus eivät sulje toisiaan pois."

En edes aloita siitä, kuinka todellisuudelle vierasta tämä poliisin suorittama hoitoonohjaus on, tai kuinka hyödytöntä on painostaa hoitoon asiansa handlaavia kohtuukäyttäjiä. Vallan kolmijaon kannalta tällainen kannanotto on kuitenkin merkillinen.

Poliisi ei missään tapauksessa ole terveydenhoiton asiantuntija, eikä sillä ole mitään kompetenssia sanoa huumehoidoista yhtikäs mitään. Silti jostakin syystä poliisi edustaja on pitänyt laittaa julkisuuteen vastustamaan asiantuntijoiden paljon pätevämpiä näkemyksiä. Miksi näin?

Huumepoliisi saa rahoitusta hyvin, jos ihmiset uskovat rikoslain olevan tehokas keino puuttua huumeongelmaan. Nyt tämä bluffi alkaa paljastua, ja terveysalan asiantuntijatkin sen vahvistavat. He ovat siis puhumassa käytännössä huumepoliisin määrärahoja vastaan. Poliisilla on motiivi valehdella ja liioitella.

Suomalaisessa demokratiassa poliisin kuuluu olla lakeja toimeenpaneva elin, ei mielipidevaikuttaja tai lainsäätäjä. Nyt se kuitenkin pyrkii epäterveellä tavalla estämään lakimuutosta, joka veisi siltä itseltään todennäköisesti rahoitusta pois. Kun pukki vahtii kaalimaata, tarvitaan ulkopuolinen tutkija miettimään, mihin kaalinpäitä katoaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

The Guardian kirjoittaa aiheesta myös:

Medical experts call for global drug decriminalisation

https://www.theguardian.com/society/2016/mar/24/me...

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola

Näköjään KRP:n johdossa on enemmän järjen ääntä kuin Poliisihallituksessa:
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005566269.html

"(keskusrikospoliisin rikosylikomisario Thomas Elfgren) on ottanut julkisuudessa kantaa dekriminalisoinnin puolesta.

Elfgrenin mielestä Suomessa olisi käytävä keskustelu siitä, onko siirryttävä kriminaalipolitiikasta sosiaali- ja terveyspolitiikkaan, kun puhutaan huumeidenkäytöstä.

”Sodankäynti, joka kohdistuu käyttäjiin, ei tule muuttamaan tilannetta paremmaksi.”

”Dekriminalisointi terminä kertoo siitä, miten suomalaisessakin huumekeskustelussa vallitsee vaihtoehtojen puute”, hän sanoo.

Nykyinen tilanne, jossa käytöstä rangaistaan, on Elfgrenin mielestä omiaan lisäämään ongelmia ja haittoja.

Elfgren korostaa, että hänen kannanottonsa eivät edusta poliisin linjaa vaan ovat hänen omia mielipiteitään."

Käyttäjän RistoMikkonen kuva
Risto Mikkonen

On todellakin outoa, että suomalaisessa huumekeskustelussa poliisia käytetään asiantuntijatahona ja vielä siten, ettei poliisin edustajan tarvitse perustella mitään. Euroopan neuvoston uusi raportti vahvistaa sitä käsitystä, että huumeongelman käsittelyssä poliisi itse on ongelma, ei ratkaisu. Suomessa Jari Aarnio-keissin olisi luullut antaneen toimittajille opetuksen tästä, mutta se ei ole mennyt perille, koska meillä on vuosikymmenien perinne poliisin asemasta huumekeskustelun ylimpänä auktoriteettina.

Mutta keskustelu kehittyy ja yhä vaikutusvaltaisemmat tahot ottavat siihen osaa perustelluilla mielipiteillään. Tästä osoituksena po raportti:

COSTS AND UNINTENDED CONSEQUENCES OF DRUG CONTROL POLICIES.
Report by the expert group on possible adverse effects and associated costs of drug control policies. November 2017.
http://www.drugsandalcohol.ie/28536/1/Costs%20and%...

Toimituksen poiminnat