MillaJaakkola

Huumevalistuskritiikkiä osa 1

Huumevalistussivujen tiukkaa arviointia erityisesti kannabisnäkökulmasta.

 

DECIBEL.FI / MITEN KANNABIS VAIKUTTAA?

Päivitetty 25.09.2018

https://www.decibel.fi/tietoa/paihteet-ja-riippuvuus/huumeet/kannabis/mi...

Sivusto esittelee itsensä näin:
"Decibel.fi on Pohjanmaan oma kaksikielinen nuorisoportaali, joka tarjoaa tietoja, neuvoja ja mahdollisuuden vaikuttaa." Palvelun takana on 11 Pohjanmaalaisen kunnan yhteenliittymä. Pikaisella kurkistuksella portaalin sivuilta näyttää löytyvän tietopaketteja eri aiheista ja "kysy, me vastaamme"-tyyppinen palvelu. Pidempi esittelyteksti lupaa laatua: "pyrimme olemaan ajankohtaisia, asiallisia, puolueettomia ja ammattimaisia."

Ensimmäinen kappale alkaa asiallisella kuvailulla, mutta sen viimeinen lause tökkää silmään.

 • Kannabiksella kuten myös muilla huumeilla voi myös olla psykoaktiivinen teho -se tarkoittaa sitä että vaikutus on psyykkinen.

Voi myös olla? Oletan, ettei tässä ole tarkoitus viitata kuituhamppulajikkeisiin vs. päihdyttäviin hamppuihin. Huumeita eli päihteitä kutsutaan myös psykoaktiivisiksi aineiksi, koska nimenomaan psykoaktiivisuus on huumeiden keskeinen, määrittelevä tekijä.

Sen jälkeen tipahtaakin kunnon pommi.

 • Kannabiksen käyttämistä ensimmäistä kertaa voidaan verrata rakastumiseen. Kaikkihan tietävät, että kun on rakastunut, haluaa olla rakkauden kohteensa kanssa yhä enemmän ja enemmän! Rakastamaansa ihmistä haluaa puolustaa hintaan mihin hyvänsä. On myös vaikeaa ottaa vastaan kritiikkiä henkilöltä, josta tykkää paljon koska niitä huonoja puolia ei vain halua nähdä. Jos taas joku muu kritisoi, ihminen lähtee usein puolustuskannalle ja kertoo miksi kritiikki ei pidä paikkaansa! Kannabis on huume, jolla on tapana laittaa tunteet sekaisin.

*Simsalabim* - näin on kannabiksen käyttäjä vaiennettu, julistettu jääviksi puhumaan omasta näkökulmastaan, pitämään puoliaan, kertomaan kokemuksiaan. Jos hän väittää vastaan faktoina kerrottuihin haittavaikutuksiin, se johtuu vain sekavista tunteista rakasta vihollista kohtaan. Jep.

On aina huolestuttavaa, kun joltakin ihmisryhmältä viedään ääni. Aikoinaan homoseksuaalit ja transsukupuoliset eivät ole saaneet pitää puoliaan, vaan itseään objektiivisempina pitävät ulkopuoliset ovat halunneet määritellä heitä koskevat tavoitteet ottamatta lainkaan huomioon heidän arkitodellisuuttaan. Tällä hetkellä esimerkiksi sisäilmasairaiden ja väsymysoireyhtymästä kärsivien on vaikeaa tulla otetuksi huomioon heidän elämäänsä säätelevässä päätöksenteossa. Huumeiden käyttäjät ovat kuitenkin yksi viime vuosikymmenten pahimmin stigmatisoiduista kansanosista.

Yllä oleva kuvailu antaa ymmärtää, että kannabis - ilmeisesti erityistapaus huumeiden joukossa - saa käyttäjänsä olemaan havaitsematta haittoja. Tämä suorastaan taianomainen vaikutus ilmiselvästi loistaa poissaolollaan esim. subutexin, amfetamiinin, bentsojen, gamman, heroiinin ja mdvp:n kanssa? Miten ne kaikki lukemattomat tutkimuskemikaalit, enimmäkseen lempinimiä tuntemattomat numero-kirjainyhdistelmät (kuten 5-meo-dipt, 2-c-t7, bromo dragonfly), jotka ovat aiheuttaneet enemmän ja vähemmän kuolemantapauksia ympäri planeettaa? Miten kannabis onnistuukin olemaan ainoa?

Vanha kunnon Occamin partaveitsi leikkaa ylimääräiset tekijät ja jättää jäljelle todennäköisimmän selityksen. Tässä tapauksessa se tarkoittaa ihmisen ymmärrys- ja havaintokyky todennäköisesti pysyvät kannabiksesta huolimatta riittävän terävinä, että käyttäjä kyllä havaitsisi ajan kanssa millä tavalla hänen käyttämänsä aine aiheuttaa vahinkoa. Yllä luettelemani tajusteet paljastavat ikävät puolensa ilman interventiotakin. Kenellekään ei liene epäselvää aineenvaihdutaa jarruttavien opiaattien haitallisuus tai alkoholin solumyrkkyluonne.  Millä todennäköisyydellä juuri pilven polttelijat - käytännössä kaikki heistä! -  eivät kykene niitä haittavaikutuksia huomaamaan? Vai olisiko sittenkin niin, että käyttäjät itse tuntevat aineensa paremmin kuin puskista huutelevat, kieltolain hengessä toimivat viranomaiset?

 • Jotkut asiat, joita voi kokea jos käyttää kannabista usein ovat muistihäiriöt, uusien asioiden oppimisen vaikeudet, keskittymisongelmat ja ahdistuneisuuden tunteet. Kannabiksen polttaminen voi myös aiheuttaa ahdistusta, sekavuutta, huonontunutta motoriikkaa ja harhakuvia (paranoiaa).

Lyhyt kappale, johon on saatu niin monta harhaanjohtavaa väitettä, että niiden avaaminen kestää hetken.

Puhun luonnollisesti omasta puolestani, mutta olen kuitenkin polttanut 19 vuotta, ja todistetusti oppinut paljon uutta. Minulla ei ole minkäänlaisia mieleenpainamis- tai muita oppimisvaikeuksia kun poltan. Vaikka pisimmillään olen pitänyt vuodenkin tauon sekä toisinaan kuukausien tai viikkojen taukoja, olen käyttänyt pitkiä kausia päivittäin. Oppimisessa ei ole ollut mitään havaittavaa eroa.

Keskittymisongelmani alkoivat koulun alkaessa 6-vuotiaana: olen ollut syntymästäni saakka adhd-ihminen, mutta haitaksi se muuttui vasta, kun minulta ryhdyttiin vaatimaan kurinalaista työskentelyä. Kannabista kokeilin vasta 17-vuotiaana. Olen huomannut poltteluvuosieni aikana, että voimakkaan thc-pitoiset lajikkeet auttavat keskittymisoireisiin yhtä hyvin kuin apteekista saatavat stimulanttilääkkeet.

Tietyissä olosuhteissa kannabis voi saada unohtelemaan, mistä oli juuri puhumassa: silloin, kun on polttanut juuri pidettyään taukoa, toleranssi on laskenut olemattomiin ja hatsi potkii kunnolla. Ajatus laukkaa ja oivalluksia syntyy kuin mainostoimiston ideariihessä, mutta välillä niitä tuntuu tulevan samalla kertaa niin paljon, että ulostuloväylä tukkeutuu ja punainen lanka katkeaa. Muistin pätkiminen kuitenkin häviää muutamassa päivässä kun toleranssia kertyy.


Jos kannabis aiheuttaa ahdistusta jollekulle, niin minkä ihmeen takia hän polttaisi sitä usein? Ihmiset lopettavat yleensä kannabiskokeilut lyhyeen, jos ahdistuvat sen vaikutuksesta. Heitäkin on.

Kahden ihmisen olen nähnyt menevän silminnähden sekaisin kannabiksesta, mutta todettakoon, että olen poltellut varmasti satojen ihmisten seurassa. Lisäksi on hyvä muistaa vertailun vuoksi, että alkoholi aiheuttaa sekavuutta lähes kaikille sitä käyttäville.

Motoriikan huonontumisesta: olen käyttänyt kannabista dopingina. Se tekee erittäin tietoiseksi kehosta; sen tiedetään yleisesti herkistävän aisteja, mutta harvemmin tajutaan koko kehon liikkeiden ja tuntemusten aistimisen herkistyvän myös. Tämä helpottaa liikkeiden tekemistä oikein sekä treenaamisessa että venyttelyssä. Lisäksi toistoja jaksaa tehdä enemmän, koska kannabis vähentää kipua myös lihasrasituksesta.

Paranoia on oma lukunsa. Kannabis ei yleensä aiheuta mitään yleisen tason vainoharhaisuutta, vaan se herkistää mieltä kaikille oloille ja aistimuksille. Muistan elävästi, miltä tuntui pelätä kiinni jäämistä teini-ikäisenä. Kauppaan mennessä kaikkien silmät tuntuivat arvioivan, mitä päihdettä olen ottanut. Vuosien myötä olen kuitenkin lakannut pelkäämästä ja tottunut hoitamaan arkiset asioinnit paukuissa.

 • Mikäli henkilö polttaa kannabista joskus:

  • Mielenkiinto vanhoihin harrastuksiin saattaa lopahtaa.

Miksi näin kävisi, jos kannabis ei edes muutu uudeksi harrastukseksi, vaan pysyy silloin tällöin -juttuna?

 • Keskittymiskyky heikkenee.
 • Koulunkäynti alkaa kärsiä.

Höpön löpön. Satunnainen kannabiksen käyttö ei tee keskittymiselle yhtään mitään itse päihtymystilan ulkopuolella. Oikein rankan polttelun jälkeisenä aamuna voi olla harvinaisen raukea olo, mutta siinä se. Tajuntaan sillä ei ole mitään sellaista vaikutusta, joka väistämättä haittaisi opiskelua.

 • Hän ei enää juttele muille kuten ennen.

Tietenkin henkilö, joka pelkää tulevansa muiden tuomitsemaksi, voi ruveta välttelemään pelkäämiään henkilöitä. Samaten vaikka homoseksuaalisuuteensa havahtunut lestadiolaisteini tuskin hakeutuu puhumaan tiukkapipoisimmille konservatiivituttaville. Kannabis itsessään ei aiheuta mitään sosiaalista vetäytymistä.

 • Hän unohtelee asioita enemmän.
 • Hänellä on vaikeuksia selittää aikaisemmin näkemiänsä tai lukemiansa asioita.

Oma kokemukseni ei tarjoa näille väitteille minkäänlaista tukea.

 

 • Mikäli henkilö polttaa kannabista usein:

Hei, nyt puhutaan minusta!

 • Ympäristö haihtuu pois, eikä häntä enää kiinnosta mitä ympärillä tapahtuu.

Häh? Olen kyllä osallistunut aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun, järjestötoimintaan, vapaaehtoistyöhön ynnä vastaaviin, ja ryhtynyt vegaaniksi, koska minua nimenomaan kiinnostaa mitä ympärillä tapahtuu. Edustan pitkälti pilveä polttavan aktivistihipin stereotypiaa, joka perustuu todelliseen alakulttuuriin. Jo tämä todistaa aukottomasti, että merkittävä määrä ganjan käyttäjiä on poikkeuksellisen kiinnostunut siitä, mitä ympärillä tapahtuu.

 • Hän elää omassa maailmassaan, eikä ole itse tietoinen asiasta.
 • Hän huomaa että tulee kevät, talvi jne. mutta ei sen enempää.
 • Hän on kuin haave/usvamaailmassa, missä ei huomaa ajankulua.

Tämä on käsittämättömän loukaava kuvaus, joka ei muistuta edes sinne päin kenenkään tuntemani polttelijan arkea, itseni mukaan lukien. Muistuttaa niitä rasistisia rotumääritelmiä, joita ennen vanhaan oli hyväksyttävää opettaa kouluissakin: n**keri on iloinen, älyltään vähäinen ja rakastaa tanssia. Loukkaamisen lisäksi tämän kaltainen propaganda aiheuttaa syrjintää samalla tavalla, kuin tummaihoisten kuvaileminen hidasjärkisiksi.

 • Hän ei välitä ihmissuhteista.

Jaa en vai? Minä kyllä pyrin panostamaan niihin ihmissuhteisiin täysillä, joista saan hyväksyntää ja molemminpuolista luottamusta. Miksi en välittäisi?

 • Hän ei suunnittele päiväänsä.

Omalla kohdallani tämä riippuu päivästä. Tiedän kuitenkin paljon polttelijoita, joilla on selvät päivärutiinit. Myös työssä käyvät ja opiskelevat käyttäjät joutuvat väistämättä suunnittelemaan ajankäyttönsä.

 • Yksi kannabiksen ongelmista on, että sitä käyttävä henkilö ei välttämättä itse huomaa, että hän on muuttunut. Kannabiksen väärinkäyttöä on verrattu istumiseen huoneessa, jossa valo pimenee aavistuksen verran koko ajan, niin ettei henkilö huomaa hämärtymistä itse. Hän havahtuu asiaan vasta sitten kun joku tulee huoneeseen ja kysyy miksi hän on himmentänyt valon.

Kaiken stereotypisoinnin lopuksi decibel.fi muistuttaa, ettei käyttäjän omaan arviointikykyyn ole mitään luottamista. Ikävää, että tällaiset mielikuvat usein muuttavat muiden ihmisten suhtautumista polttelijaan, kun he saavat tietää käytöstä. He lakkaavat katsomasta yksilöä silmiensä edessä sellaisena kuin tämä on, ja sen sijaan alkavat tarkastella kaikkea hänen tekemäänsä ennakkoluulojen vääristävän linssin läpi.

Kenenkään oikeutta omasta puolestaan puhumiseen ei saa torpedoida arviointikyvyttömäksi leimaamalla. On uskomattoman traumaattista joutua kerran toisensa jälkeen tyrmätyksi, kun yrittää saada oman näkökulmansa kuuluviin. Huumeiden käyttäjiin on totuttu suhtautumaan "toisina", toimenpiteiden kohteina, joiden oma mielipide on toisarvoinen. Tämä on rankan luokan syrjintää ja ihmisoikeusloukkaus. Joka ikisellä on oikeus itsemääräämisoikeuteen ja koskemattomuuteen, jos ei vahingoita kenenkään muun vastaavia oikeuksia.

Arvosana: 4½
plussaa: Alkupuolella teknisiä faktoja oikein

miinusta: käyttäjiä rankasti väheksyvä asenne, kunnianloukkaukseen rinnastettavia väitteitä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Siis oikeaa ja rehellistä huumevalistustahan ei ainakaan tässä maassa taida olla olemassakaan. On vain erinäisiä vääristelyn, valehtelun, propagandan ja aivopesun tasoja. Jotkut viralliset tahot jopa nykyään ovat kohtuullisen objektiivisia ja rehellisiä kertomuksissaan, eivätkä vain maalaile kauhukuvia, mutta näilläkin yleensä kerrotaan asioista ainoastaan negatiivisen kautta. Sinänsä ymmärrettävää, eihän päihteiden käyttöön yllyttäminen ole fiksua tai kuulu näiden toimenkuvaan, mutta kaiken järjen mukaan oikeasti rehellinen ja objektiivinen faktapohjaisuus vaatisi kaikkien puolien ja näkökantojen kertomista.

Itse olen kuullut niiiiiin monilta huumeidenkäyttäjiltä, että joko seurattuaan kaveripiiriä, tai itse kokeiltuaan, he havaitsivat että kaikki mitä he olivat valistuksessa kuulleet oli valetta. Tai jos ei kaikki, niin ainakaan he eivät enää osanneet luottaa siitä mihinkään, koska he ymmärsivät että heitä oli kusetettu, rankasti. Jos huomaa että joku valehtelee päin naamaa, mistä enää tietää tai osaa luottaa jos osa tämän jutuista olisi tottakin?

Esimerkiksi tuo kannabiksen ensimmäisen käyttökerran rakastuminen kuulostaa äärimmäisen huvittavalta. Toki muistan ensimmäisen kerran alkoholistakin, että olihan se jännä kokemus, eli siinä suhteessa kai voidaan sanoa että minkä tahansa kivan asian suhteen asia voi jossain määrin olla noin. Ei tosin ole tippaakaan minun kokemukseni kannabiksen suhteen. Ekstaasin suhteen tuon voisin vielä siinä mielessä allekirjoittaa, että sen vaikutus aivokemiaan on melko lähelle sama asia kuin intensiivinen ihastuminen, mutta tuskinpa sitä tuossa on haettu.

Itse en erityisemmin tykkää poltella, edellisestä kerrasta on kai jo lähes vuosi aikaa vaikka tilaisuuksia olisi ollut, mutta olenpa esimerkiksi ollut töissä, joiden jälkeen selkäni oli aina niin kipeä, että ilman kannabista iltaisin homma olisi varmaan loppunut lyhyeen.

Olisi kyllä korkea aika että tämä vuosikymmeniä kestänyt valehtelu- ja disinformaatiokampanja huumeiden suhteen lopetetaan, ja ruvetaan puhumaan asioista totta eikä propagandaa. Sen surullisia tuloksia saadaan nytkin kestää vielä pitkän aikaa ennenkuin ihmiset ymmärtävät totuuden ja tulevat järkiinsä.

Käyttäjän TimoMtt1 kuva
Timo Määttä

Olipas hyvä kirjoitus, kiitos siitä :)

Armas Roteva

Joo, enpä minäkään paivittäiskäyttäjänä oikein voi noita valistussivuja allekirjoittaa. Yli 10v yrittäjänä, 1-5 työntekijää kausittain ja isoja yrityksiä asiakkaina, eikä kukaan oo vielä tullut kysymään että miks on valoja himmennetty...

Toimituksen poiminnat