MillaJaakkola

Huumevalistuskritiikkiä osa 2

Huumevalistussivujen tiukkaa arviointia erityisesti kannabisnäkökulmasta.

 

DECIBEL.FI / PÄIHTYMYKSEN ERI TASOT

Päivitetty 20.09.2018

https://www.decibel.fi/tietoa/paihteet-ja-riippuvuus/huumeet/kannabis/mi...

Ensimmäisessä osassa arvostelemani kannabispropagandapaketti jatkuu sivun alalaidasta löytyvän linkin takana. Teksti puhuu "kahdesta eri päihtymyksestä", mutta viitannee todellisuudessa toleranssin kehittymiseen. Osa sisällöstä on jälleen potaskaa.

  • Enemmistö ihmisistä ei tiedä, että kannabiksen käyttöön liittyen on olemassa kahdenlaista päihtymyksen tasoa. Ensimmäistä päihtymyksen tasoa kutsutaan akuutiksi päihtymykseksi ja toinen on kroonisempi päihtymys, joka ilmenee kun kannabista käytetään säännöllisemmin.

Ensin kuvaillaan "päihtymys 1", joka kuvailee kokemusta realistisesti tottumattoman käyttäjän kannalta. Ainoastaan viimestä lausetta en täysin allekirjoita:

  • Impulssien kontroloiminnen on tässä vaiheessa aiempaa vaikempaa ja henkilö tekee ,asioita joita ei muuten tekisi.

Tottumattomalla kannabis aiheuttaa todennäköisemmin yliherkkyyttä sosiaaliselle paineelle kuin hallitsematonta käytöstä. Kokemus ja toleranssi vähitellen totuttavat olemaan välittämättä.

Jos teksti jatkuisi rehellisesti, seuraava kappale, "päihtymys 2", kertoisi minkälaiseksi kokemus muuttuu toleranssin myötä. Valitettavasti se sortuu toistamaan aikaisemman sivun käyttäjien havainto- ja arvostelukykyä kyseenalaistavaa linjaa:

  • Tästä päihtymyksen tasosta moni ei tiedä. Jos käyttää kannabista säännöllisesti akuutti päihtymys vaihtuu krooniseen päihtymykseen. Akuutin päihtymyksen vaikutus lyhenee huomattavasti ja krooninen päihtymys tulee sen tilalle. Krooninen päihtymys säilyy myös käyttökertojen välissä, koska krooninen päihtymys on vallassa jos käyttää ainetta niin usein, ettei kannabinoidit ehdi poistua kehosta käyttökertojen välissä. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että siihen voi mennä jopa puoli vuotta jos polttaa useammin kuin kolme kertaa viikossa.

Toleranssin kasvaessa akuutti päihtymys todellakin lyhenee merkittävästi, mutta sen tilalle ei tule "kroonista päihtymystä", vaan erilaiset lääkkeelliset vaikutukset jäävät päälle, kun viihdekäytössä tavoitellusta päihdevaikutuksesta katoaa ylivoimaisesti suurin osa. Vaikka saavutettu olotila ei enää riitä viihteeksi itsessään, jäljelle jää pehmeän miellyttävä, rentoutunut tunne niin päässä kuin kehossakin. Myös toisen asemaan asettuminen ja anteeksiantavan asenteen ylläpitäminen sujuvat helpommin vielä kuukausien polttelullakin, mutta ilman toleranssia näistä - ja monista muistakin - aiheista syntyy usein elämää suurempia oivalluksia.

"Krooninen päihtymys" tarjoaa mielikuvan jatkuvasti enemmän tai vähemmän hönössä heiluvasta urposta, joka on liian pihalla käsittääkseen omaa kuntoaan. Me todelliset käyttäjät, jotka emme vastaa edes sinne päin tätä ennakkoluuloista, halveksivaa stereotypiaa, koemme tällaisen mielipiteidemme ja kokemustemme nollaamisen uskomattoman loukkaavana. Decibel.fi-portaalin ylläpito ei selvästikään pidä käyttäjän tuntemaa nöyryytystä huomioon ottamisen arvoisena.

Loppupäästä löytyy varoitus:

  • HUOM! Kannabiksen vaikutuksen alaisena ei missään nimessä saa ajaa autolla tai muulla ajoneuvolla - se voi aiheuttaa hengenvaaraa liikenteessä muun muassa siksi että reaktiokyky on silloin heikentynyt huomattavsti! 

Kannabiksen vaikutusta ajotaitoihin on testattu, vaikkakaan tulokset eivät ole yksiselitteisiä. Ilman toleranssia reaktioaika voi todellakin selvästi hidastua, mutta toisaalta kannabis tekee huomattavan varovaiseksi ja tietoiseksi. Päivittäisellä käytöllä kannabis ei vaikuta merkittävästi koneiden käyttökykyyn. Pidän teoriassa mahdollisena että reaktioaika on silloinkin pidempi kuin ilman kannabista, mutta ainakaan se ei ole "heikentynyt huomattavasti", vaikka eroa olisi. Kuulostaa siltä, että varoittelun takana on lähinnä alkoholipäissään ajeluun liittyviä mielikuvia.

En kuitenkaan kehota ketään ajamaan muussa tajunnantilassa kuin selvinpäin. Kannabiksenkin kanssa kannattaa odottaa voimakkaimman vaikutuksen laskemista ennen rattiin lähtemistä, vaikkei se erityisen sekavaksi tai poissaolevaksi teekään.

Arvosana: 6

plussaa: Alkupuolen kuvaus aineen vaikutuksesta vastaa todellisuutta

miinusta: Jälkimmäisessä osassa käyttäjien ala-arvoinen panettelu
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat