MillaJaakkola

Huumevalistuskritiikkiä osa 3

Huumevalistussivujen tiukkaa arviointia erityisesti kannabisnäkökulmasta.

 

MIELENTERVEYSSEURA / TIETOA HUUMEISTA

päivitetty: ei mainintaa

https://www.mielenterveysseura.fi/fi/kehitt%C3%A4mistoiminta/mielenterveysosaaminen/nuoren-mielen-ensiapu/tietoa-huumeista

 

Mielenterveysseura ei paljasta, kuinka vanhaa huumeinformaatiota se sivuillaan tarjoaa, mutta sivusto on selvästi toiminnassa, joten huumeinfosivu lienee edelleen ajankohtainen. “Tietopaketit” ovat lyhyitä ja muistuttavat epätäsmällisyydessään laiskasti laadittua koulutyötä. “Faktat” tuntuvat enemmän muistinvaraisilta kuin tarkistetuilta.

 

  • Kannabis on keskushermostoon vaikuttava huume, jota valmistetaan hamppukasvin kuivatuista osista. Vaikuttavana aineena on THC. Vaikutus riippuu siitä, kuinka paljon THC – ainetta tuote sisältää.

Kolme merkittävintä vaikuttavaa ainetta ovat THC, CBD ja CBN. Wikipedian mukaan

Jos THC olisi ainoa psykoaktiivinen komponentti, kannabista nauttimalla aikaansaadun päihtymistilan pitäisi olla voimakkuudeltaan suoraan verrannollinen nautitun kannabiksen THC-pitoisuuteen. Kemialliselta koostumukseltaan erilaiset kannabistuotteet tuottavat kuitenkin myös laadullisesti erilaisen päihtymistilan, millä ei aina ole lineaarista korrelaatiota THC-pitoisuuden kanssa.

 

  • THC:n määrä kannabiksessa on kasvanut vuodesta 1970 lähtien.

Hamppua on jalostettu tuhansia vuosia, ja vahvaa siitä on saatu aina. Perinteisesti siitä on tehty hasista, joka on aina ollut voimakkaampaa per painoyksikkö kuin suoraan kasvista kuivattu kukinto. Mitään todella mullistavaa pomppausta ei siis ole voinut tapahtua ko. kasvin vaikutuksen suhteen.

 

  • Kannabiksen käyttöön liittyy lisääntynyt onnettomuusriski keskushermostovaikutusten vuoksi.

Kannabispäihtymys, ainakin ilman toleranssia, voi lisätä onnettomuusriskiä autoa ajaessa, mutta

1) riski on suhteellisen pieni, ja pienenee entisestään kun päihdevaikutus vähenee toleranssin kasvaessa
2) liikunnassa kannabis ilmiselvästi parantaa niin motoriikkaa kuin kestävyyttäkin. Allekirjoittaneen oman kokemuksen lisäksi tämän vahvistavat kannabista käyttävät huippu-urheilijat:
https://www.decibel.fi/tietoa/paihteet-ja-riippuvuus/huumeet/kannabis/mi...

En sitten kehota ketään ajamaan paukuissa, vaan laittamaan riskejä mittasuhteisiin. Itselläni ei korttia ole.

 

  • Pitkäaikainen runsas käyttö aiheuttaa muutoksia aivojen toiminnassa, esimerkiksi oppimis- ja keskittymiskyvyn heikkenemistä.

Lopettaneita käyttäjiä on tutkittu, ja heillä kognitiiviset toiminnot ovat täysin ei-käyttäjien tasolla.
Kuluvana vuonna julkaistu rottatutkimus puolestaan osoitti muistin paranemista:
 

Exposure to cannabis smoke had no effect on male rats' performance, but surprisingly, enhanced working memory accuracy in females, which tended to perform less accurately than males under baseline conditions. In addition, cannabis smoke enhanced working memory accuracy in a subgroup of male rats that performed comparably to the worst-performing females.”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30521850

Vaikka ihmiset suoriutuisivat rottia huonommin, niin arkikokemuksesta tiedän, ettei kannabis tee käyttäjästään sellaista zombia kuin “valistuksessa” annetaan ymmärtää. Vaikutus ei yksinkertaisesti ole kovin radikaali, eikä polttelijaa pysty vuosikymmentenkään käytön jälkeen bongaamaan muiden ihmisten joukosta.

 

  • Kannabiksen käyttö on yhteydessä muihin mielenterveyden ongelmiin. Henkilöt, jotka käyttävät kannabista, kärsivät muun muassa ahdistuneisuudesta ja masennuksesta, mutta on epäselvää, kumpi niistä on ollut ensin. On myös havaittu, että nuorten ja nuorten aikuisten kannabiksen käyttöön liittyy lisääntynyt riski sairastua skitsofreniaan erityisesti niillä henkilöillä, joiden persoonallisuus on haavoittuva tai suvussa on skitsofreniaa.

Ahdistuneet ihmiset tapaavat hakeutua päihteiden pariin. Kannabis on yleisin laiton päihde, ja toiseksi yleisin kaikista päihteistä (alkoholi ykkösenä), ellei kahvia lasketa. Olisi siis matemaattisesti kummallista, jos masennuksesta ja ahdistuksesta kärsivät eivät lääkitsisi itseään kannabiksella. Ryyppääminen on kuitenkin toistaiseksi tavallisin “itsehoitopäihde”.

Skitsofrenia puolestaan ei ole yleistynyt sitä mukaa kun kannabiksen käyttö on lisännyt huimasti suosiotaan. Skitsofreenikot kyllä tutkitusti hakeutuvat kannabiksen pariin:
 

Bristolin yliopiston tutkimuksen mukaan kannabiksen käyttö ei välttämättä nosta riskiä skitsofrenian puhkeamiselle, kuten aikaisemmin on ajateltu. Korkeamman skitsofreniariskin omaavat sen sijaan kokeilevat kannabista muita todennäköisemmin.”

https://tekniikanmaailma.fi/uusi-tutkimus-kaantaa-kannabiksen-kayton-skitsofrenian-valisen-syy-seuraussuhteen-paalaelleen/

 

Sitäpaitsi skitsofreenisen oireilun syntymekanismi on johdettu lapsuuden traumakokemuksiin:
 

The results lend support for cognitive and biological theories that traumas in childhood may lead to hallucinations and delusions within psychotic disorders and have important implications for clinical practice.”
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29301025
 

Onko muuten kukaan koskaan todistetusti selvittänyt, esiintyykö muista mielenterveysongelmista kärsivillä / skitsofreenikoiden sukulaisilla oikeasti enemmän psykoottista oireilua kannabiksen käytön takia kuin väestöllä keskimäärin? Itse olen kärsinyt masennuksesta ja kompensoinut itsetunto-ongelmia epäterveellä tavalla, koska olin koko kouluaikani rankan kiusaamisen uhri. Kannabiksesta on ollut niin paljon apua ongelmien selättämisessä, että siitä voisi kirjoittaa kirjan. Enkä ole ainoa, vaan tarina on verrattain tavallinen. Toistaiseksi käyttäjän autenttista kokemusta pidetään päihteestä sumentuneen mielen puolusteluyrityksenä, joten tilastojen kokoaminen aiheesta on vaikeaa.

Arvosana: 5-

plussat: sisällön köykäisyydestä huolimatta pyrkii olemaan informatiivinen eikä lisäämään väheksyviä asenteita käyttäjien arvostelukykyä kohtaan

miinukset: informaation lähteenä köykäinen, ei tarjoa oikein kenellekään käyttökelpoista dataa

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat