MillaJaakkola

Huumevalistuskritiikkiä osa 4

Huumevalistussivujen tiukkaa arviointia erityisesti kannabisnäkökulmasta.

Y.T.H.S. / HUUMEET
päivitetty: 2019; koko sivustolle yhteinen päivitysmerkintä
https://www.yths.fi/terveystieto_ja_tutkimus/terveystietopankki/67/huumeet

Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiökään ei kerro, kuinka tuoretta sen tarjoama huumeinformaatio on. Tämä olisi mielenkiintoista tietää, koska valistussivun sisältö on sen laatuista, että 90-luku soittelee ja kyselee sen perään.

 

    • Huumeet vaikuttavat aina keskushermostoon, mutta eri huumeet vaikuttavat eri tavoin. Vaikutukset ovat usein arvaamattomia.

Eri huumeet vaikuttavat kyllä eri tavoin, mutta arvaamattomia ne ovat vain, jollei tiedä mitä on ottamassa. Jos huumeita myytäisiin laillisesti ja niiden laatua valvottaisi, ei vaikutus olisi koskaan arvaamaton.


    • Terveyden kannalta mitään huumeita ei voida pitää turvallisina.

Aina voi halkoa hiuksia, mutta monet huumeet eivät oikein käytettynä aiheuta merkittävää riskiä terveydelle. Kannabis on tunnetuin esimerkki, ja psilosybiinisienet ovat tutkitusti vähiten haitallinen päihde:
https://tekniikanmaailma.fi/kansainvalinen-paihdevertailu-taikasienet-tu...


    • Koska huumeita käytetään niiden keskushermostovaikutusten takia, myös haitat kohdistuvat ensisijaisesti sinne.

Näitä keskushermostohaittoja olisi hyvä yksilöidä ja tarkentaa. Aika harva päihde aiheuttaa pysyviä hermosto- tai aivovaurioita ainakaan keskimäärin käytetyillä annoksilla, vaikka ne kaikenlaista muuta ikävää saavatkin aikaan. Esim. opiaatit ja opioidit hidastavat aineenvaihduntaa ja aiheuttavat ummetusta, kun taas amfetamiini rasittaa sydäntä.

Alkoholi ja impattavat aineet (esim. bensa ja butaani) vaurioittavat keskushermostoa kyllä.

 

    • Huumepäihtymys merkitsee elimistön, erityisesti aivojen myrkytystilaa.

Ja kakkelssonin marjat. Laillinen, kaikkien tuntema alkoholi aiheuttaa yhtäaikaa sekä päihtymyksen että myrkytystilan, mutta oikeasti ne ovat kaksi eri asiaa. Suurin osa aineista päihdyttää sitoutumalla tiettyihin reseptoreihin, kun taas alkoholi sotkee aivokemian hyvin laaja-alaisesti. Sille ei ole eksaktia vaikutusmekanismia, toisin kuin aineilla yleensä.

Sitä paitsi, mikä on “huumepäihtymys”? Mistä aineesta puhutaan? Huomattava osa laittomista päihteistä ei ole päihdyttävillä annoksilla toksisia, ts. ne eivät aiheuta pysyviä vaurioita kudoksissa.

 

    • Huumeiden aivovaikutusten takia henkilö ei kykene hallitsemaan käytöstään, käyttäytyy tilanteeseen nähden sopimattomasti, on euforinen, kärsii peloista ja ahdistuksesta, harhaluuloista tai harha-aistimuksista.

"Huumeiden." Kaikki “huume”-otsikon alle sijoitetut, keskenään täysin erilaiset kemikaalit aiheuttavat siis  kaikkea yllä mainittua? Väite on käsittämätön ja loukkaava. “Huumeiden” käyttäjät liikkuvat tavallisten ihmisten keskellä aineiden vaikutuksen alaisena, eikä useimmista heistä näy päällepäin mitään.

Olen vuosikausia hoitanut paukuissa niin kauppareissut kuin työkkäriasioinnit, ja minuun on aina suhtauduttu niinkuin kehen tahansa kanssaihmiseen. Tunnen paljon ihmisiä, jotka ovat käyneet pitkään töissä amfetamiinin tai buprenorfiinin vaikutuksen alaisena, eikä kenelläkään ole valittamista työn jäljestä. Tällainen on omiaan syventämään ennakkoluuloja ennestään stigmatisoituja ihmisiä kohtaan.

 

    • Kannabis saattaa jopa provosoida psykoosin.

Teoriassa, mutta ei kenelle tahansa. Se psyykkinen kuormitus, mitä poliisin ja muiden viranomaisten pelkääminen saa aikaan, lisää psykoosin todennäköisyyttä. Merkittävin laukaiseva tekijä kun ei ole kannabis, vaan psykososiaalinen stressi. Kannabis herkistää mieltä, jolloin kaltoinkohtelu uppoaa tietenkin syvemmälle.

Ratkaisuna kannabis on yritetty saada väkisin pois käyttäjltään, jotka ovat siksi alkaneet pelätä koskemattomuutensa puolesta sekä menettäneet uskonsa viranomaisiin ja yhteiskuntaan. Kananterveys paranisi tehokkammin kohtelemalla ihmisiä tasa-arvoisella kunnioituksella.

 

    • Keskushermostovaikutusten takia myös tajunnan taso voi heikentyä, hengitys lamaantua tai saattaa esiintyä vapinaa ja kouristuksia. Ruumiilliset oireet, kuten pahoinvointi, sydämen toiminnanhäiriöt ja verenpaineen muutokset ovat mahdollisia.

Mahdollisia, juu. Mutta eipä tuollaisia oireita yleensä täysin vahingossa ilmene. Näin voi käydä, jos diileri on ollut epärehellinen ja lykännyt minigripiin jotain muuta kuin sanoo myyvänsä, tai jos esim. jostain syystä tulee ottaneeksi paljon vahvempaa tavaraa kuin oli syytä olettaa ottavansa. Mutta keskimäärin tällaiset eivät ole mitään vahinkoja, vaan tietoisesti otettuja riskejä.

Todellisuudessa myös käyttäjällä on lupa arvostaa itseään ja pitää huolta terveydestään. Vastuullinen käyttö ei ole niin vaikeaa kuin “valistus” on vuosikymmenet yrittänyt väittää. Senkun ryhdyt tästä hetkestä saakka tiedostamaan mitä oikeasti teet niin muille kuin itsellesi, ja harkitsemaan ennen kuin toimit. Lakkaa uskomasta, että mikään aine voi pakottaa sinua ottamaan itseään. Sinä itse liikutat omaa kehoasi, omalla valinnallasi saatat huumaavan aineen aivoihisi. Päätät itse, noudatatko varovaisuutta käyttäessäsi.

Tämän jälkeen sivulla tarjotaan geneeristä, ei-asenteellista tietoa: miten toimia jos joku menettää tajuntansa, tilastotietoa päihteistä ym. Mukana runsaasti päihdeaiheisia linkkejä.

 

Arvosana: 6½


plussat: alun teksti ei vaikuta aktiivisen pahantahtoiselta, ennemmin asiantuntemattomalta ja ennakkoluuloiselta, jälkipuoliskon informaatio vastaa suurimmaksi osaksi todellisuutta

miinukset: alkupuoli - punainen lanka hukassa, paljon selvästi virheellistä dataa muttei lainkaan käyttökelpoista informaatiota, onnistuu korkeintaan pahentamaan ennakkoluuloja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat