MillaJaakkola

Huumevalistuskritiikkiä osa 5

Huumevalistussivujen tiukkaa arviointia erityisesti kannabisnäkökulmasta.

 

THL / TIETOA ERI HUUMEISTA

Päivitetty: 9.7.2015

https://thl.fi/fi/web/mielenterveys/mielenterveyden-edistaminen/keinoja-mielenterveyden-edistamiseen/time-out-aikalisa-elama-raiteilleen/aikalisaohjaajien-materiaalipaketti/paihteet-ja-peliriippuvuus/huumeet/tietoa-eri-huumeista

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen huumetietoisku on lyhyt, ja pääosin erittäin asiallinen. Aivan kaikkea en kuitenkaan niele purematta. Esimerkiksi kannabiksen vaikutus autoiluun:

  • Kannabiksen käyttö heikentää ajokykyä merkittävästi ja lisää riskiä onnettomuuksiin.

Lupaan kuitenkin uskoa jos saan riittävän vakuuttavat todisteet naamani eteen. Tiedän niin paljon kuskeja, jotka ajavat polteltuaan, etten voi toistaiseksi oman tilastoni perusteella uskoa kannabiksen olevan merkittävällä tavalla vaaraksi liikenteessä.
Sikäli kun joku haluaa tietää: minä en edes omista ajokorttia.

 

  • Kannabiksen polttaminen vaurioittaa hengitysteitä. Suun, kurkunpään ja nielun syöpäriski lisääntyy kannabista polttavilla. Kannabiksen käyttö nostaa pulssia ja verenpainetta, joka altistaa sydän- ja verisuonihäiriöille sekä aivoinfarktille, erityisesti iäkkäämmillä käyttäjillä.

Vaikka savu itsessään lisää syöpäriskiä, niin kannabis kuitenkin sisältää useita antikarsinogeenisiä komponentteja. Tupakan sekoittaminen kannabikseen voi vääristää tilastoja. On silti totta, että vaporisointi ja syöminen ovat varmemmin turvallisia tapoja aineen nauttimiseen.

Verenpainetta yrtti ei sen sijaan nosta, tästä menen takuuseen. Minä ja puoliso olemme monesti ottaneet lukemaa verenpainemittarilla ennen ja jälkeen paukkujen polttamisen. Kannabis laskee verenpainetta aivan selvästi. Pulssia se kyllä nostaa, ja verenpaineen lasku voi aiheuttaa tajunnan menetyksen siihen taipuvaisille henkilöille, jos heti polttamisen tai vaporisoinnin jälkeen nousee seisomaan. Tästä on valitettavasti omaakin kokemusta.

 

  • Haitat liittyvät pääosin runsaaseen ja pitkäaikaiseen käyttöön.

Minä olen käyttänyt pitkään ja runsaasti, mutten silti pysty parhaalla tahdollanikaan havaitsemaan niitä haittoja, joita minulle on väitetty koituvan. Jos joku pystyy todella osoittamaan elämässäni jonkin selvästi kannabislähtöisen, jatkuvan ikävyyden, niin sopii tulla todistamaan.

 

Tällä kertaa jaettavaksi riittää risujen lisäksi ruusujakin. Yleisluontoisen faktatiedon lisäksi seuraavista voi olla akuuteissa tilanteissa käytännön hyötyä:

  • Runsaina annoksina kannabis voi aiheuttaa sekavuustilan, voimakasta ahdistuneisuutta tai psykoottisen häiriön, joka häviää päihtymyksen mentyä ohi.

  • Ei-toivottuja vaikutuksia varsinkin kokemattomilla käyttäjillä tai suurista annoksista voivat olla ahdistus ja paranoia. Sen ohessa voi esiintyä myös paniikkikohtauksia, sekavuustiloja, harhaisuutta, epämiellyttäviä mielentiloja ja masentuneisuutta, jotka yleensä menevät ohi päihtymyksen lakatessa. Pulssin lyöntitiheys voi kiihtyä, mikä muuttaa verenpainetta ja saattaa aiheuttaa huimausta ja pyörtymistä.

  • Riippuvuusoireet ovat enimmäkseen psyykkisiä.

Akuutin ahdistuksen aikana on hyvä kuulla, että epämukava olo johtuu aineesta ja vaikutus lakkaa aikanaan. Se rauhoittaa, kun ei tarvitse pelätä seonneensa lopullisesti.

Jos taas joku psyykkaa itseään mielentilaan, jossa ei muka uskalla lopettaa vieroitusoireiden pelossa, niin hänen on hyvä tietää että suurin osa kurjasta olosta on samalla tavalla psyykattavissa pois.

 

Nämä valistussivustolle poikkeukselliset empatian ja rehellisyyden osoitukset ansaitsevat erityisen kunniamaininnan:

  • Kannabiksen haitat ovat pienemmät kuin muiden laittomien huumausaineiden, vaikka sen käyttö on moninkertaisesti yleisempää.

  • Kannabiksen kokeilijoita ei tule yrittää paljastaa rangaistusmielessä. Leimautuminen huumeiden käyttäjäksi voi nykyisessä, paikoin pelonsekaisessa ilmapiirissä pikemmin vahingoittaa kuin auttaa nuoria.

 

Kiitos, THL!

 

Arvosana: 9+

plussat: todenmukainen kuvaus ajantasaisesta tiedosta, inhimmillinen asenne käyttäjiä kohtaan, yleinen älyllinen rehellisyys, pyrkimys haittojen vähentämiseen, ei huume(idenkäyttäjien)vastaisten asenteiden levittämistä

miinukset: ainakin yksi ilmiselvä asiavirhe, pari kiistanalaista väitettä, tosin on otettava huomioon että teksti on vuodelta 2015 – tieto on ehtinyt lisääntyä neljässä vuodessa

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat